Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
światła. Smaki i zapachy, owszem, także jako urozmaicenie i wzbogacenie innych potraw. Ale, w sumie, spożywamy potrawy przede wszystkim dla celów energetycznych. Świadomość tego faktu nie towarzyszy nam w każdej chwili, warto jednak odnotować, przypominając, że dotyczy to także wina, zwłaszcza czerwonego.
Na początku była woda, a woda została przemieniona w wino... Niestety, tylko w 15-20 procentach, reszta nadal pozostała wodą. O czym aż przykro mówić, kiedy się je tak wynosi, uświęca, dobrym słowem obdarowuje. Ale gdy się pomyśli, że w tej małej cząstce, jaką stanowi w wodzie wino, mieści się aż czterysta składników, a w tym ogromne bogactwo substancji
światła. Smaki i zapachy, owszem, także jako urozmaicenie i wzbogacenie innych potraw. Ale, w sumie, spożywamy potrawy przede wszystkim dla celów energetycznych. Świadomość tego faktu nie towarzyszy nam w każdej chwili, warto jednak odnotować, przypominając, że dotyczy to także wina, zwłaszcza czerwonego.<br> Na początku była woda, a woda została przemieniona w wino... Niestety, tylko w 15-20 procentach, reszta nadal pozostała wodą. O czym aż przykro mówić, kiedy się je tak wynosi, uświęca, dobrym słowem obdarowuje. Ale gdy się pomyśli, że w tej małej cząstce, jaką stanowi w wodzie wino, mieści się aż czterysta składników, a w tym ogromne bogactwo substancji
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego