Paprykę i cebulę przesmażyć na oleju, na niewielkim ogniu, tak aby papryka się udusiła, a nie zrumieniła. Duszoną paprykę z cebulą wyłożyć na sito. Ziemniaki przestudzić i obrać. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i wyłożyć na stolnicę. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i paprykę z cebulą. Szybko wyrobić ciasto, formować wałeczki grubości kciuka i kroić na ukośne kluski - kopytka. Kluski gotować partiami we wrzącej, posolonej wodzie do chwili, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem polać stopionym masłem.<br><br><tit1>BANANY ZAPIEKANE</tit1><br>4 banany (50 dag), 1 cytryna, 1 pomarańcza (15 dag), 1 grejpfrut (20 dag), 6 łyżek cukru, po 1 łyżeczce cynamonu i