Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
Paprykę i cebulę przesmażyć na oleju, na niewielkim ogniu, tak aby papryka się udusiła, a nie zrumieniła. Duszoną paprykę z cebulą wyłożyć na sito. Ziemniaki przestudzić i obrać. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i wyłożyć na stolnicę. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i paprykę z cebulą. Szybko wyrobić ciasto, formować wałeczki grubości kciuka i kroić na ukośne kluski - kopytka. Kluski gotować partiami we wrzącej, posolonej wodzie do chwili, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem polać stopionym masłem.

BANANY ZAPIEKANE
4 banany (50 dag), 1 cytryna, 1 pomarańcza (15 dag), 1 grejpfrut (20 dag), 6 łyżek cukru, po 1 łyżeczce cynamonu i
Paprykę i cebulę przesmażyć na oleju, na niewielkim ogniu, tak aby papryka się udusiła, a nie zrumieniła. Duszoną paprykę z cebulą wyłożyć na sito. Ziemniaki przestudzić i obrać. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i wyłożyć na stolnicę. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i paprykę z cebulą. Szybko wyrobić ciasto, formować wałeczki grubości kciuka i kroić na ukośne kluski - kopytka. Kluski gotować partiami we wrzącej, posolonej wodzie do chwili, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem polać stopionym masłem.<br><br>&lt;tit1&gt;BANANY ZAPIEKANE&lt;/tit1&gt;<br>4 banany (50 dag), 1 cytryna, 1 pomarańcza (15 dag), 1 grejpfrut (20 dag), 6 łyżek cukru, po 1 łyżeczce cynamonu i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego