Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
nasiennych, pokroić na cząstki, dodać cukier, udusić i ostudzić. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać mąką.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować, za pomocą wałka przenieść na blachę i podnieść brzegi ciasta na wysokość 1 cm. Włożyć jabłka i posypać cukrem waniliowym. Z pozostałego ciasta utoczyć wałeczki i ułożyć z nich kratkę na warstwie jabłek. Kratkę posmarować roztrzepanym jajkiem. Placek posypać orzechami. Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Upieczone ciasto lekko ostudzić i posypać cukrem pudrem.

KREMOWA GALARETKA

5 kwaśnych jabłek (75 dag), 3 łyżki miodu, po 2 łyżki posiekanych rodzynek, migdałów oraz
nasiennych, pokroić na cząstki, dodać cukier, udusić i ostudzić. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać mąką.<br>Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować, za pomocą wałka przenieść na blachę i podnieść brzegi ciasta na wysokość 1 cm. Włożyć jabłka i posypać cukrem waniliowym. Z pozostałego ciasta utoczyć wałeczki i ułożyć z nich kratkę na warstwie jabłek. Kratkę posmarować roztrzepanym jajkiem. Placek posypać orzechami. Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.<br>Upieczone ciasto lekko ostudzić i posypać cukrem pudrem.<br><br>&lt;tit&gt;KREMOWA GALARETKA&lt;/&gt;<br><br>5 kwaśnych jabłek (75 dag), 3 łyżki miodu, po 2 łyżki posiekanych rodzynek, migdałów oraz
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego