Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2002
pierogi. Ugotować. Podawać polane resztą oleju lub roztopionym masłem.
Sztuka lepienia pierogów
Aby pierogi się dobrze sklejały, palce którymi je lepimy, należy zwilżyć zimną wodą lub brzegi ciasta posmarować roztrzepanym białkiem. Trzeba uważać, by miedzy brzegi cis ta nie dostał się farsz. Po sklejeniu rant pieroga można uformować w ozdobny wałek (lepimy szeroki rant, który następnie wywijamy do środka i mocno zaciskamy). Nada to pierogom nie tylko ładny kształt, ale też dodatkowo wzmocni ich brzegi.
Pierogi w czasie gotowania nie będą pękały, jeśli do wody dodamy łyżkę oleju lub łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Jeśli ciasto mimo to zacznie pękać,, należy szybko zmniejszyć
pierogi. Ugotować. Podawać polane resztą oleju lub roztopionym masłem.<br>Sztuka lepienia pierogów<br>Aby pierogi się dobrze sklejały, palce którymi je lepimy, należy zwilżyć zimną wodą lub brzegi ciasta posmarować roztrzepanym białkiem. Trzeba uważać, by miedzy brzegi cis ta nie dostał się farsz. Po sklejeniu rant pieroga można uformować w ozdobny wałek (lepimy szeroki rant, który następnie wywijamy do środka i mocno zaciskamy). Nada to pierogom nie tylko ładny kształt, ale też dodatkowo wzmocni ich brzegi.<br>Pierogi w czasie gotowania nie będą pękały, jeśli do wody dodamy łyżkę oleju lub łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Jeśli ciasto mimo to zacznie pękać,, należy szybko zmniejszyć
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego