Typ tekstu: Książka
Autor: Hamrol Adam, Mantura Władysław
Tytuł: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka
Rok wydania: 2002
Rok powstania: 1998
na wyborze zestawu relacji porządkowych i prezentacji jakości przedmiotu w postaci różnorodnie uporządkowanych zbiorów cech. Wszystkie działania systematyzujące, wykonywane na cechach i jakościach powinny uwzględniać realne zjawiska i prawidłowości, gdyż tylko wtedy mają sens poznawczy w ramach systemu nauki oraz sens sprawczy w praktyce.
3 Wartościowanie
Operacja wartościowania występuje jako warunek konieczny w podejmowaniu decyzji jakościowych (dotyczących jakości). Obiektem wartościowania jest określona i usystematyzowana jakość przedmiotu, wynikiem - wartościowana jakość tego przedmiotu, a celem - stworzenie bazy informacyjnej dla podejmowania decyzji jakościowych.
Przez wartościowanie rozumie się operację funkcyjnego przyporządkowania wybranej cechy (cech) wartości określonej jakości przedmiotu. W wyniku tego przyporządkowania zostają określone stany cechy
na wyborze zestawu relacji porządkowych i prezentacji jakości przedmiotu w postaci różnorodnie uporządkowanych zbiorów cech. Wszystkie działania systematyzujące, wykonywane na cechach i jakościach powinny uwzględniać realne zjawiska i prawidłowości, gdyż tylko wtedy mają sens poznawczy w ramach systemu nauki oraz sens sprawczy w praktyce.<br>3 Wartościowanie<br>Operacja wartościowania występuje jako warunek konieczny w podejmowaniu decyzji jakościowych (dotyczących jakości). Obiektem wartościowania jest określona i usystematyzowana jakość przedmiotu, wynikiem - wartościowana jakość tego przedmiotu, a celem - stworzenie bazy informacyjnej dla podejmowania decyzji jakościowych.<br>Przez wartościowanie rozumie się operację funkcyjnego przyporządkowania wybranej cechy (cech) wartości określonej jakości przedmiotu. W wyniku tego przyporządkowania zostają określone stany cechy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego