Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
to aromat najczęściej uprawianych i jadanych owoców. A są nimi, rzecz jasna, JABŁKA.
Niezwykła ich popularność bierze się między innymi stąd, że są dostępne we wszystkich strefach klimatycznych przez okrągły rok. Jabłonie rosną i owocują prawie wszędzie, choć najłatwiej uprawia się je w strefach umiarkowanych i chłodnych. Owoce dojrzewają od wczesnego lata do późnej jesieni (wyróżnia się odmiany letnie, jesienne i zimowe). Przechowywane w odpowiednich warunkach, nie tracą swych walorów smakowych i odżywczych nawet przez dziesięć miesięcy.
Wyjątkowe jest także bogactwo odmian jabłek - ponad dziesięć tysięcy. Różnią się one nie tylko wielkością, kształtem i barwą, ale także smakiem oraz aromatem. Twarde, słodkie
to aromat najczęściej uprawianych i jadanych owoców. A są nimi, rzecz jasna, JABŁKA.<br>Niezwykła ich popularność bierze się między innymi stąd, że są dostępne we wszystkich strefach klimatycznych przez okrągły rok. Jabłonie rosną i owocują prawie wszędzie, choć najłatwiej uprawia się je w strefach umiarkowanych i chłodnych. Owoce dojrzewają od wczesnego lata do późnej jesieni (wyróżnia się odmiany letnie, jesienne i zimowe). Przechowywane w odpowiednich warunkach, nie tracą swych walorów smakowych i odżywczych nawet przez dziesięć miesięcy.<br>Wyjątkowe jest także bogactwo odmian jabłek - ponad dziesięć tysięcy. Różnią się one nie tylko wielkością, kształtem i barwą, ale także smakiem oraz aromatem. Twarde, słodkie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego