blatów wcześniej skropić wiśniówką i ułożyć na nim część osączonych wiśni). Przybrać ozdobami z czekolady i wiśniami.<br>Orzechowy<br><gap><br>Ciasto<br>250 g mielonych orzechów włoskich, 8 jajek, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki tartej bułki, łyżka kakao<br>Krem<br>10 jajek, szklanka cukru, cukier waniliowy, 3 łyżki mielonej kawy, 5 łyżek winiaku, 3 łyżeczki neski rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody, czekoladowe wiórki, kostka masła<br>Białka ubić z cukrem. Wymieszać z żółtkami, a następnie z orzechami, bułką i kakao. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC. Ostudzić, przekroić na trzy blaty. Każdy blat skropić kawą wymieszaną