pokroić na porcje.<br>Podawać z groszkiem Fernanda i kluseczkami z papryką.<br><br><tit1>GROSZEK FERNANDA</tit1><br>60 dag groszku (może być mrożony), 4 dag surowego boczku, 1 łyżka posiekanego czosnku, 1 łyżka posiekanej szałwii, 1 szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki), 1/4 szklanki oliwy, sól.<br>Boczek pokroić w słupki i przesmażyć wraz z czosnkiem na rozgrzanej oliwie. Dodać groszek, chwilę smażyć, następnie zalać bulionem, przykryć i gotować na małym ogniu 20 min. Przed podaniem wymieszać z szałwią.<br><br><tit1>KLUSECZKI Z PAPRYKĄ</tit1><br>10 ziemniaków (70 dag), 20 dag mąki pszennej, 1 czerwona papryka (20 dag), 2 cebule (10 dag), 1 jajko, 1 łyżka oleju, sól