cytryny, cukrem i solą. Następnie polać nim sałatkę i od razu podawać na stół.<br><tit>SAŁATKA ZIOŁOWA</><br><hi rend="italic">3-4 jajka ugotowane na twardo, garść biedrzeńca, garść mniszka lekarskiego, pół garści krwawnika, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 3 łyżki oliwy lub oleju, 3-4 korniszony, łyżka musztardy, sól, pieprz</>.<br> Liście biedrzeńca umyć, sparzyć wrzącą wodą, osaczyć Pozostałe liście umyć, posiekać, wymieszać z oliwą. Dobrać obrane ze skorupek jaja i korniszony pokrajane w bardzo drobną kostkę. Do ziół z olejem lub oliwą dodać musztardę, szczypiorek, wymieszać z jajami i korniszonami. Przyprawić do smaku.<br><tit>SAŁATKA "PALOMA"</><br><hi rend="italic"> Puszka konserwowej kukurydzy albo cztery kaczany młodej kukurydzy, średni seler