przełożyć do salaterki, oprószyć solą i pieprzem, dobrze wymieszać i przyprawić oliwą z cytryną.<br><tit>"SŁODKA IRMA"</><br><hi rend="italic">40 dag czerwonej papryki, 5 dag rodzynków, 5 dag orzechów włoskich bez łupin, 15 dag fig, 5 łyżek oliwy, sok z cytryny, natka pietruszki, sól, cukier</>.<br> Paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki. Orzechy sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, posiekać, wymieszać z papryką, opłukanymi rodzynkami i drobno pokrajanymi figami, posiekaną natką i oliwą. Doprawić do smaku solą i cukrem.<br><tit>PRZYSMAK HENRYKA</><br><hi rend="italic">4 pęczki rzodkiewek, puszka sardynek, pół buteleczki keczupu, łyżka kaparów, sok z cytryny, sól, pieprz, zielenina</>.<br> rzodkiewkę umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w półplasterki, połączyć