poprzednim przepisie). Sos znakomicie smakuje do ryb, drobiu i białego mięsa.<br><br><tit1>SOS KOPERKOWY</tit1><br>2 łyżki mąki, 2 łyżki masła lub margaryny Maja, pęczek koperku, 1,5 szklanki wywaru z jarzyn lub bulionu z kostek, sól, pieprz, szczypta cukru.<br>Przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić chłodnym bulionem lub wywarem z jarzyn, mieszając - zagotować, wsypując jednocześnie drobniutko pokrajany koper. Doprawić do smaku solą, odrobiną pieprzu, cukru. Podawać do potrawki z drobiu czy cielęciny, do ryżu lub ziemniaków.<br><br><tit1>SOS SZARY</tit1><br>2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1,5 szklanki wody lub bulionu, względnie wywaru z jarzyn, karmel upalony z łyżeczki cukru i pół łyżeczki wody, sól