Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kobieta i Życie
Nr: 20
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1972
poprzednim przepisie). Sos znakomicie smakuje do ryb, drobiu i białego mięsa.

SOS KOPERKOWY
2 łyżki mąki, 2 łyżki masła lub margaryny Maja, pęczek koperku, 1,5 szklanki wywaru z jarzyn lub bulionu z kostek, sól, pieprz, szczypta cukru.
Przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić chłodnym bulionem lub wywarem z jarzyn, mieszając - zagotować, wsypując jednocześnie drobniutko pokrajany koper. Doprawić do smaku solą, odrobiną pieprzu, cukru. Podawać do potrawki z drobiu czy cielęciny, do ryżu lub ziemniaków.

SOS SZARY
2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1,5 szklanki wody lub bulionu, względnie wywaru z jarzyn, karmel upalony z łyżeczki cukru i pół łyżeczki wody, sól
poprzednim przepisie). Sos znakomicie smakuje do ryb, drobiu i białego mięsa.<br><br>&lt;tit1&gt;SOS KOPERKOWY&lt;/tit1&gt;<br>2 łyżki mąki, 2 łyżki masła lub margaryny Maja, pęczek koperku, 1,5 szklanki wywaru z jarzyn lub bulionu z kostek, sól, pieprz, szczypta cukru.<br>Przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić chłodnym bulionem lub wywarem z jarzyn, mieszając - zagotować, wsypując jednocześnie drobniutko pokrajany koper. Doprawić do smaku solą, odrobiną pieprzu, cukru. Podawać do potrawki z drobiu czy cielęciny, do ryżu lub ziemniaków.<br><br>&lt;tit1&gt;SOS SZARY&lt;/tit1&gt;<br>2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1,5 szklanki wody lub bulionu, względnie wywaru z jarzyn, karmel upalony z łyżeczki cukru i pół łyżeczki wody, sól
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego