Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Lubię gotować
Nr: 5
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
wysmarowania formy: 2 łyżki margaryny; do przybrania: maliny, wiórki kokosowe, płatki migdałowe

MASA

4 szklanki mleka, 2 budynie malinowe, 13 dag masła, 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka cukru waniliowego
Przygotować ciasto: jajka umyć i oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, wsypując porcjami cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać na przemian żółtka i mąkę, delikatnie mieszając.
Płaską formę do pieczenia wysmarować margaryną, wlać ciasto i piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

Orzechowo-serowy z porzeczkami

13 dag zmielonych orzechów laskowych, 13 dag
wysmarowania formy: 2 łyżki margaryny; do przybrania: maliny, wiórki kokosowe, płatki migdałowe<br><br>&lt;tit&gt;MASA&lt;/&gt;<br><br>4 szklanki mleka, 2 budynie malinowe, 13 dag masła, 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka cukru waniliowego<br>Przygotować ciasto: jajka umyć i oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, wsypując porcjami cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać na przemian żółtka i mąkę, delikatnie mieszając.<br>Płaską formę do pieczenia wysmarować margaryną, wlać ciasto i piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.<br><br>&lt;tit&gt;Orzechowo-serowy z porzeczkami&lt;/&gt;<br><br>13 dag zmielonych orzechów laskowych, 13 dag
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego