Typ tekstu: Książka
Autor: Hamrol Adam, Mantura Władysław
Tytuł: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka
Rok wydania: 2002
Rok powstania: 1998
wynikają bezpośrednio z jakości wyrobów i usług, dostarczanych przez producenta. Wynik bilansowania korzyści i kosztów wpływa na decyzje klientów dotyczące zakupów, a w konsekwencji - na przychody producenta:
Przedstawione uwarunkowania zewnętrzne sprawiają, że przedsiębiorstwa produkcyjne są zmuszone do stosowania orientacji jakościowej oraz orientacji marketingowej. Obie orientacje są ukierunkowane na maksymalizację spełniania wymagań klientów, gdyż osiągnięcia w tym zakresie bezwzględnie determinują los producentów. Stąd między innymi pochodzi potrzeba formułowania misji przedsiębiorstwa jako zewnętrznego celu strategicznego, odnoszącego się do jego klientów oraz środowiska społecznego. Siła zewnętrznego przymusu do stosowania orientacji jakościowej i marketingowej zależy głównie od funkcjonowania mechanizmu rynkowego oraz interwencjonizmu państwowego i ponadpaństwowego
wynikają bezpośrednio z jakości wyrobów i usług, dostarczanych przez producenta. Wynik bilansowania korzyści i kosztów wpływa na decyzje klientów dotyczące zakupów, a w konsekwencji - na przychody producenta:<br>Przedstawione uwarunkowania zewnętrzne sprawiają, że przedsiębiorstwa produkcyjne są zmuszone do stosowania orientacji jakościowej oraz orientacji marketingowej. Obie orientacje są ukierunkowane na maksymalizację spełniania wymagań klientów, gdyż osiągnięcia w tym zakresie bezwzględnie determinują los producentów. Stąd między innymi pochodzi potrzeba formułowania misji przedsiębiorstwa jako zewnętrznego celu strategicznego, odnoszącego się do jego klientów oraz środowiska społecznego. Siła zewnętrznego przymusu do stosowania orientacji jakościowej i marketingowej zależy głównie od funkcjonowania mechanizmu rynkowego oraz interwencjonizmu państwowego i ponadpaństwowego
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego