Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Polityka
Nr: 09.04
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
częściowo sfermentowanych powstają herbaty ulung, zwane czerwonymi. Najlepsze pochodzą z Tajwanu. Jeżeli zaś proces fermentacji doprowadzi się do końca, to mamy herbatę czarną, czyli tę, którą najczęściej pijamy. Produkuje się ją w wielu krajach, ale najbardziej szlachetne pochodzą ze Sri Lanki i Indii. Jest jeszcze herbata biała, najdroższa i najbardziej wyrafinowana, na którą składają się wyłącznie młode pędy nierozwiniętych liści, ukryte w srebrzystych szypułkach.

T jak pączek

Producenci herbat popularnych z reguły ograniczają się do podania kraju lub rejonu ich pochodzenia (cejlońska, Assam) lub nazwy mieszanki (np. English Breakfast). Opakowania lepszych gatunków zawierają szczegółowe informacje o pochodzeniu (np. Dimbula czy Kandy
częściowo sfermentowanych powstają herbaty ulung, zwane czerwonymi. Najlepsze pochodzą z Tajwanu. Jeżeli zaś proces fermentacji doprowadzi się do końca, to mamy herbatę czarną, czyli tę, którą najczęściej pijamy. Produkuje się ją w wielu krajach, ale najbardziej szlachetne pochodzą ze Sri Lanki i Indii. Jest jeszcze herbata biała, najdroższa i najbardziej wyrafinowana, na którą składają się wyłącznie młode pędy nierozwiniętych liści, ukryte w srebrzystych szypułkach.<br><br>&lt;tit&gt;T jak pączek&lt;/&gt;<br><br>Producenci herbat popularnych z reguły ograniczają się do podania kraju lub rejonu ich pochodzenia (cejlońska, Assam) lub nazwy mieszanki (np. English Breakfast). Opakowania lepszych gatunków zawierają szczegółowe informacje o pochodzeniu (np. Dimbula czy Kandy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego