Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 21.11
Miejsce wydania: Poznań
Rok: 1999
patelni czy grilla będą odpowiednie francuskie Chateauneuf du Pape, Pomard czy Żrmitage, bułgarskie Gamza, Mavrud, węgierski Egri Bikaver bądź kalifornijski Pinot Noir. Do dań takich jak potrawki czy mięsa duszone polecane są lżejsze burgundy, jeśli potrawa ma do czynienia ze śliwkami, poleca się St. Julien lub Margaux, gdy zaś do wzbogacenia mięsa użyto (co w dziczyźnie zdarza się często) boczku, należy pomyśleć o Cotes du Rhone. Towarzyszące daniu sosy myśliwskie (z porzeczką i jałowcem) wymagają win mniej wytrawnych i niezbyt garbnikowych jak włoskie Barolo czy hiszpańskie Ribera. Warto pamiętać, iż dziczyzna zawsze zgodzi się z Cabernet Sauvignon produkowanym przez niemal wszystkie
patelni czy grilla będą odpowiednie francuskie Chateauneuf du Pape, Pomard czy Żrmitage, bułgarskie Gamza, Mavrud, węgierski Egri Bikaver bądź kalifornijski Pinot Noir. Do dań takich jak potrawki czy mięsa duszone polecane są lżejsze burgundy, jeśli potrawa ma do czynienia ze śliwkami, poleca się St. Julien lub Margaux, gdy zaś do wzbogacenia mięsa użyto (co w dziczyźnie zdarza się często) boczku, należy pomyśleć o Cotes du Rhone. Towarzyszące daniu sosy myśliwskie (z porzeczką i jałowcem) wymagają win mniej wytrawnych i niezbyt garbnikowych jak włoskie Barolo czy hiszpańskie Ribera. Warto pamiętać, iż dziczyzna zawsze zgodzi się z Cabernet Sauvignon produkowanym przez niemal wszystkie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego