Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
Składniki: 10 dag mąki, jajko, 2 kostki bulionu z warzyw, 3 łyżki posiekanej natki, sól, pieprz.
Przygotowanie:
* Przesianą mąkę zagnieść z jajkiem, 2-3 łyżkami wody i szczyptą soli. Wyrobić twarde ciasto zacierkowe.
* Ciasto posiekać nożem lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsypać mąką i rozłożyć na stolnicy, aby zacierki podeschły.
* W tym czasie zagotować 1 litr wody z dodatkiem kostek bulionowych. Wsypać zacierki do wrzącego bulionu, zamieszać i gotować na wolnym ogniu około 10 minut.
* Zupę doprawić pieprzem oraz solą. Podawać posypaną posiekany natką.
***
Składniki: 8 jajek, 4 ziemniaki, marchew. 5 dag fasolki szparagowej, 5 dag różyczek kalafiora, cebula
Składniki: 10 dag mąki, jajko, 2 kostki bulionu z warzyw, 3 łyżki posiekanej natki, sól, pieprz.<br>Przygotowanie:<br>* Przesianą mąkę zagnieść z jajkiem, 2-3 łyżkami wody i szczyptą soli. Wyrobić twarde ciasto zacierkowe.<br>* Ciasto posiekać nożem lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsypać mąką i rozłożyć na stolnicy, aby zacierki podeschły.<br>* W tym czasie zagotować 1 litr wody z dodatkiem kostek bulionowych. Wsypać zacierki do wrzącego bulionu, zamieszać i gotować na wolnym ogniu około 10 minut.<br>* Zupę doprawić pieprzem oraz solą. Podawać posypaną posiekany natką.<br>***<br>Składniki: 8 jajek, 4 ziemniaki, marchew. 5 dag fasolki szparagowej, 5 dag różyczek kalafiora, cebula
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego