Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 9
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
hrubo, cebuli nie załowane, tyz drobno pokrajanej, łyzka majonezu abo śmietany, nie za duzo, bo babom wsiańskim tyz pono grozi cholesterol, przyprawiono majerankiem, abo rozmaryjonem, scypetke pieprzu, kropelke oliwy z oliwek, dwie kropelki octu winnego, drobniućko, nojdrobniej ukrajany kowołecek zielonego pora. Na drugiej misce śledzicek w oleju, na trzeciej w zalewie z octu winnego, przypraw i tego i hawtego, nie powiym więcy! Corny chlebuś do tego.
- Cosik by sie przepiło - powiado Helcia z pełnom pascekom, ale sie strzymomy, bo dziś post.
- Przecie nie bedzie kwicoł - jo na to, ale jak niy, to niy. Przepijemy ziółeckami - susone jagody, listek młodyj maliny, pore
hrubo, cebuli nie załowane, tyz drobno pokrajanej, łyzka majonezu abo śmietany, nie za duzo, bo babom wsiańskim tyz pono grozi cholesterol, przyprawiono majerankiem, abo rozmaryjonem, scypetke pieprzu, kropelke oliwy z oliwek, dwie kropelki octu winnego, drobniućko, nojdrobniej ukrajany kowołecek zielonego pora. Na drugiej misce śledzicek w oleju, na trzeciej w zalewie z octu winnego, przypraw i tego i hawtego, nie powiym więcy! Corny chlebuś do tego.<br>- Cosik by sie przepiło - powiado Helcia z pełnom pascekom, ale sie strzymomy, bo dziś post.<br>- Przecie nie bedzie kwicoł - jo na to, ale jak niy, to niy. Przepijemy ziółeckami - susone jagody, listek młodyj maliny, pore
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego