wątrobie i tkankach. Glukoza wykazuje wpływ na chemoreceptory centralnego układu nerwowego, warunkuje mechanizm regulacji łaknienia.<br>Zawarta w liściach i pąkach kamelii chińskiej (Camellia sinensis) kofeina stymuluje procesy enzymatycznego utleniania tłuszczów i wydalanie ich z organizmu. Polifenole, wchodzące w skład Kamelii chińskiej sprzyjają uwolnieniu kofeiny i łagodzą przeciążenia nerwowe i zaburzenia zasypiania, a także zmniejszają przyswajanie tłuszczów i węglowodanów w organizmie, tym samym obniżając kaloryczność pożywienia. Morszczyn pęcherzykowaty (Fucus vesiculosus) - jest glonem morskim, zawierającym wielocukry: alginę (główny składnik), fukoidan, laminarin, jod (0,07-0, 76% suchej masy), witaminy (w tej liczbie kwas askorbinowy), minerały. Wykazuje wysoką aktywność inhibitorową w stosunku do enzymów