Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
się kształtem ziaren i zawartością skrobi, która zwiększa wchłanialność wody i powoduje sklejanie się ziaren. Im dłuższe i cieńsze ziarno, tym bardziej sypki będzie ryż po ugotowaniu.
Ze względu na kształt ziaren wyróżnia się trzy rodzaje ryżu: długoziarnisty - delikatny w smaku, dobry do sałatek i zapiekanek, średnioziarnisty - bardziej wilgotny, do zup i risott; krótkoziarnisty - zlepia się po ugotowaniu, do deserów.
Gatunki ryżu: naturalny - usunięto z niego łupinę, najzdrowszy; paraboliczny - sparzony, nasiąknięty i wysuszony przed oczyszczeniem; basmati - najszlachetniejszy, ma lekko orzechowy smak; dziki - to nasiona trawy wodnej.
Co się kryje w ziarnach?
Ryż stanowi bogate źródło węglowodanów.
Zawiera też błonnik, białko oraz
się kształtem ziaren i zawartością skrobi, która zwiększa wchłanialność wody i powoduje sklejanie się ziaren. Im dłuższe i cieńsze ziarno, tym bardziej sypki będzie ryż po ugotowaniu.<br>Ze względu na kształt ziaren wyróżnia się trzy rodzaje ryżu: długoziarnisty - delikatny w smaku, dobry do sałatek i zapiekanek, średnioziarnisty - bardziej wilgotny, do zup i risott; krótkoziarnisty - zlepia się po ugotowaniu, do deserów.<br>Gatunki ryżu: naturalny - usunięto z niego łupinę, najzdrowszy; paraboliczny - sparzony, nasiąknięty i wysuszony przed oczyszczeniem; basmati - najszlachetniejszy, ma lekko orzechowy smak; dziki - to nasiona trawy wodnej.<br>&lt;tit&gt;Co się kryje w ziarnach?&lt;/&gt;<br>Ryż stanowi bogate źródło węglowodanów.<br>Zawiera też błonnik, białko oraz
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego