Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 38
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
którym złożono kilkanaście niewielkich kawałeczków wędzonego łososia w towarzystwie bitej, lecz niesłodzonej śmietany. Autorska kompozycja kucharza okazała się smaczną, drugą już tego dnia niespodzianką.
Do wyboru było pięć zup: kwaśnica na gęsinie za 4,8 zł, gulaszowa w cenie 5 zł, żurek podhalański 5,5 zł, pomidorowa 4 zł, oraz zupa rybna po węgiersku za 5 zł.
Całkiem niedawno zdarzyło mi się w miłym towarzystwie odwiedzić naszych bratanków znad Dunaju, którzy częstowali nas zupą rybną na śniadanie, obiad i kolację; śmiało możecie uważać mnie za eksperta w tej dziedzinie. Aby otrzymać coś, co z grubsza nazwać można polewką rybną po węgiersku
którym złożono kilkanaście niewielkich kawałeczków wędzonego łososia w towarzystwie bitej, lecz niesłodzonej śmietany. Autorska kompozycja kucharza okazała się smaczną, drugą już tego dnia niespodzianką.<br>Do wyboru było pięć zup: &lt;dialect&gt;kwaśnica&lt;/&gt; na &lt;orig&gt;gęsinie&lt;/&gt; za 4,8 zł, gulaszowa w cenie 5 zł, żurek podhalański 5,5 zł, pomidorowa 4 zł, oraz zupa rybna po węgiersku za 5 zł.<br>Całkiem niedawno zdarzyło mi się w miłym towarzystwie odwiedzić naszych bratanków znad Dunaju, którzy częstowali nas zupą rybną na śniadanie, obiad i kolację; śmiało możecie uważać mnie za eksperta w tej dziedzinie. Aby otrzymać coś, co z grubsza nazwać można polewką rybną po węgiersku
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego