Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
Czosnek obrać i posiekać. Cebulę i czosnek wrzucić na rozgrzaną oliwę i zeszklić, dodać mule razem z zalewą oraz wino, lekko podgotować, unikając intensywnego wrzenia. Zaprawić śmietanką, pieprzem i solą, posypać natką. Makaron ugotować w posolonej wodzie, osączyć, włożyć do wazy z zupą lub podać osobno.
Z kieliszkiem białego wina zupa z muli stanowi samodzielne danie.

Czosnek

W Neapolu znana jest potrawa, którą stworzyło samo życie. To oczywiście makaron, bo jakże inaczej, ale o równie pikantnej nazwie, co i smaku. Pasta puttanesca to w dosłownym przekładzie nic innego jak makaron po kurewsku! Wymyśliły go wysokiej klasy panie lekkich obyczajów. Pasta puttanesca
Czosnek obrać i posiekać. Cebulę i czosnek wrzucić na rozgrzaną oliwę i zeszklić, dodać mule razem z zalewą oraz wino, lekko podgotować, unikając intensywnego wrzenia. Zaprawić śmietanką, pieprzem i solą, posypać natką. Makaron ugotować w posolonej wodzie, osączyć, włożyć do wazy z zupą lub podać osobno.<br>Z kieliszkiem białego wina zupa z muli stanowi samodzielne danie.<br><br>&lt;tit&gt;Czosnek&lt;/&gt;<br><br>W Neapolu znana jest potrawa, którą stworzyło samo życie. To oczywiście makaron, bo jakże inaczej, ale o równie pikantnej nazwie, co i smaku. &lt;foreign&gt;Pasta puttanesca&lt;/&gt; to w dosłownym przekładzie nic innego jak &lt;transl&gt;makaron po kurewsku&lt;/&gt;! Wymyśliły go wysokiej klasy panie lekkich obyczajów. &lt;foreign&gt;Pasta puttanesca
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego