Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
pokruszonym lodzie, z cytryną i ewentualnie białym pieprzem, do tego białe pieczywo albo tosty i masło. Natomiast ostrygi przyrządzone na ciepło podaje się na grubej soli morskiej.
Wyjęte z muszli ostrygi można lekko podpiec na ruszcie, obgotować albo podsmażyć i podać z sosem lub usmażyć w cieście. Nadają się na zupę i jako dodatek do potraw z owoców morza. Duże ostrygi mogą być gumowate, dlatego przed przyrządzeniem lepiej przekroić je na pół.
Przegrzebki (muszle świętego Jakuba)
Nazwa małży pochodzi od imienia świętego Jakuba Starszego, patrona skorupiaków i mięczaków oraz zbierających je ludzi. W średniowieczu twarde muszle przegrzebków były używane przez pielgrzymów
pokruszonym lodzie, z cytryną i ewentualnie białym pieprzem, do tego białe pieczywo albo tosty i masło. Natomiast ostrygi przyrządzone na ciepło podaje się na grubej soli morskiej.<br>Wyjęte z muszli ostrygi można lekko podpiec na ruszcie, obgotować albo podsmażyć i podać z sosem lub usmażyć w cieście. Nadają się na zupę i jako dodatek do potraw z owoców morza. Duże ostrygi mogą być gumowate, dlatego przed przyrządzeniem lepiej przekroić je na pół.<br>Przegrzebki (muszle świętego Jakuba)<br>Nazwa małży pochodzi od imienia świętego Jakuba Starszego, patrona skorupiaków i mięczaków oraz zbierających je ludzi. W średniowieczu twarde muszle przegrzebków były używane przez pielgrzymów
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego