Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 31
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
drewno nie poruszyło mej wyobraźni w jakiś szczególny sposób. W grupie zakąsek kucharz poleca: befsztyk tatarski za 11 zł, trzy gatunki śledzia - japończyka 6,5 zł, w śmietanie 4,5 zł i w oleju 4 zł lub oscypek w zwyczajowej cenie 5 zł za porcję. Niewzruszenie przerzuciłem kartki i czytałem zupy: pomidorowa z kluseczkami za 4 zł, rosół 4 zł, kwaśnica z żeberkiem (!) za 4 zł, żurek domowy 4,5 zł oraz barszczyki - z jajkiem 3,8 zł i z krokietem już za 6 zł. Ten ci był mój.
Często zadawałem sobie pytanie, od czego zależy sztuka gotowania barszczu, który - było
drewno nie poruszyło mej wyobraźni w jakiś szczególny sposób. W grupie zakąsek kucharz poleca: befsztyk tatarski za 11 zł, trzy gatunki śledzia - japończyka 6,5 zł, w śmietanie 4,5 zł i w oleju 4 zł lub oscypek w zwyczajowej cenie 5 zł za porcję. Niewzruszenie przerzuciłem kartki i czytałem zupy: pomidorowa z kluseczkami za 4 zł, rosół 4 zł, &lt;dialect&gt;kwaśnica&lt;/&gt; z żeberkiem (!) za 4 zł, żurek domowy 4,5 zł oraz barszczyki - z jajkiem 3,8 zł i z krokietem już za 6 zł. Ten ci był mój.<br>Często zadawałem sobie pytanie, od czego zależy sztuka gotowania barszczu, który - było
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego