Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
zatkniętą za cholewą.
Nóż i łyżka w swoich zasadniczych częściach - ostrza i czerpaka - nie zmieniały się tak wyraźnie, jak mogłoby to wynikać z ich długiej historii; zmieniały się tylko trzonki o tyle, o ile starano się je upiększać.
Wielkość i kształt łyżki zależały od jej przeznaczenia. Początkowo wyrabiano łyżki do zupy, a w miarę jak nakrycie stołu stawało się coraz wykwintniejsze i bardziej urozmaicone, zaczęły się pojawiać łyżeczki deserowe, do herbaty, do kawy, do lodów, do kompotu.
Trzecie i ostatnie miejsce w porządku chronologicznym zajmuje widelec. Niektórzy historycy obyczajów uważają że po nożu nie pojawiła się łyżka, lecz właśnie widelec. Twierdzą
zatkniętą za cholewą.<br>Nóż i łyżka w swoich zasadniczych częściach - ostrza i czerpaka - nie zmieniały się tak wyraźnie, jak mogłoby to wynikać z ich długiej historii; zmieniały się tylko trzonki o tyle, o ile starano się je upiększać.<br>Wielkość i kształt łyżki zależały od jej przeznaczenia. Początkowo wyrabiano łyżki do zupy, a w miarę jak nakrycie stołu stawało się coraz wykwintniejsze i bardziej urozmaicone, zaczęły się pojawiać łyżeczki deserowe, do herbaty, do kawy, do lodów, do kompotu.<br>Trzecie i ostatnie miejsce w porządku chronologicznym zajmuje widelec. Niektórzy historycy obyczajów uważają że po nożu nie pojawiła się łyżka, lecz właśnie widelec. Twierdzą
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego