Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
i wlać do mleka. Mleko wymieszać z purée ziemniaczanym, dodać do zupy i cały czas mieszając, zagotować. Włożyć małże wraz z zalewą, mięso ryb i marchewkę. Dodać sok oraz skórkę z cytryny, rozmaryn i miętę. Gotować na małym ogniu 2 min. Zdjąć z ognia. Żółtka roztrzepać ze śmietaną, dodać do zupy i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, dodać koperek.
Podawać w bulionówkach ze świeżym pieczywem.
(4 porcje) T.M

Mule po marynarsku
1 kg muli w muszlach, 1 cebula (10 dag), 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 1 łyżka masła, 3 łyżki śmietany 36-procentowej, 1 łyżeczka mąki pszennej, 1 łyżka
i wlać do mleka. Mleko wymieszać z purée ziemniaczanym, dodać do zupy i cały czas mieszając, zagotować. Włożyć małże wraz z zalewą, mięso ryb i marchewkę. Dodać sok oraz skórkę z cytryny, rozmaryn i miętę. Gotować na małym ogniu 2 min. Zdjąć z ognia. Żółtka roztrzepać ze śmietaną, dodać do zupy i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, dodać koperek.<br>Podawać w bulionówkach ze świeżym pieczywem.<br>(4 porcje) &lt;au&gt;T.M&lt;/au&gt;<br><br>&lt;tit1&gt;Mule po marynarsku&lt;/tit1&gt;<br>1 kg muli w muszlach, 1 cebula (10 dag), 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 1 łyżka masła, 3 łyżki śmietany 36-procentowej, 1 łyżeczka mąki pszennej, 1 łyżka
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego