kapusty włoskiej (50 dag)<br>Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Szynkę i ser także pokroić w kostkę. W garnku zagotować rosół, dodać włoszczyznę, groszek, szynkę i orzechy. Warzywa ugotować do miękkości (25 min). Zupę zaprawić śmietaną, zamieszać i już nie gotować. Szczypiorek umyć, osączyć i drobno posiekać. Do zupy dodać ser i wsypać szczypiorek. Kapustę podzielić na liście, opłukać i polać wrzątkiem. Miseczki lub talerze wykładać liśćmi kapusty i nalewać zupę.<br><br><tit1>MOSTEK CIELĘCY FASZEROWANY</tit1><br>1,5 kg mostka cielęcego bez kości, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki miodu, 1 1/2 łyżki oliwy, sól.<br>FARSZ:<br>25 dag mielonego mięsa cielęcego