40 minut. Wyjąć listek laurowy i zmiksować groch z wywarem.<br>* Dodać wody tak, aby uzupełnić wyparowany płyn. Doprawić roztartymi z solą ząbkami czosnku, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem.<br>* Cebulę obrać, opłukać, posiekać. Na patelni mocno rozgrzać olej,, włożyć pokrojony w kostkę boczek oraz cebulę i podsmażyć na rumiano. Dodać do zupy i wymieszać.<br>* Kromki czerstwego chleba pokroić w kostkę i usmażyć na pozostałym na patelni tłuszczu. Zupę posypać posiekaną natką i podawać ze zrumienionymi grzankami.<br><page nr=2><br>***<br>Składniki: 40 dag mortadeli lub mielonki, szklanka mąki, szklanka mleka, 2 łyżki posiekanej natki, pieprz, sól, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, olej, 2 jajka<br>Przygotowanie:<br>* Mortadelę obrać