stolnice, uformować wałek o średnicy około 2 cm. Spłaszczyć go i pokroić ukośnie na kluski o długości około 3 cm.<br>* Kluski gotować około 5 minut w lekko posolonym wrzątku. Gdy wypłyną, wyjąc łyżką cedzakową. Podawać posypać zrumienioną bułką tartą i polane roztopionym masłem.<br><page nr=14><br>Barszcz czerwony zabielany,<br>ruskie kopytka<br>* Czas przygotowania zupy 70 minut<br>* Czas przygotowania II dania 25 minut <br>Składniki: 4 buraki, 3 kwaśne jabłka, ocet winny 6-procentowy, 2 ząbki czosnku, listek laurowy, pól szklanki mleka, łyżka mąki, 2 łyżki posiekanego koperku, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprz, sól, szczypta cukru.<br>Przygotowanie:<br>* Buraki umyć i gotować w łupinach około godziny, aż