w łupinach około godziny, aż będą miękkie. Po ugotowaniu obrać i zetrzeć na tarce. Dodać obrane ze skórki i również starte na tarce jabłka.<br>* Starte jabłka oraz buraki zalać litrem wody. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, sól oraz pieprz i gotować około 10 minut.<br>* Mąkę wymieszać z mlekiem, wlać do zupy i mieszając, zagotować. Zupę doprawić zmiażdżonymi ząbkami czosnku, szczyptą cukru oraz octem.<br>* Podawać posypaną posiekanym koperkiem. Można ją jeść z razowym chlebem.<br>***<br>Składniki: 25 dag twarogu, 60 dag ugotowanych w łupinach ziemniaków, jajko, 2 średnie cebule, 2 łyżki masła, łyżka posiekanej natki lub szczypiorku, niepełna szklanka mąki, sól.<br>Przygotowanie:<br>* Ostudzone