Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 09.00
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
żywności transgenicznej uważają, że to manna, która wyżywi głodującą ludzkość państw Trzeciego Świata. Specjaliści z Chin, Meksyku, Brazylii, Argentyny i innych krajów forsują uprawę roślin transgenicznych, dostosowanych do panującego tam klimatu, warunków glebowych, zabezpieczonych przed szkodnikami i chorobami. - W ten sposób jedzenia wystarczy dla wszystkich. Europejczycy martwią się, czy taka żywność im szkodzi, nas na to nie stać - powiedział prezes Narodowej Akademii Nauk w Meksyku.
Żywności ulepszonej potrzebuje także współczesna medycyna - apelują jej zwolennicy. Lekarze coraz większą wagę przywiązują do zapobiegania chorobom. Okazało się, że biotechnologia może się przydać i tutaj. Wyprodukowano już nową odmianę marchwi, w której podwojono zawartość betakarotenu
żywności transgenicznej uważają, że to manna, która wyżywi głodującą ludzkość państw Trzeciego Świata. Specjaliści z Chin, Meksyku, Brazylii, Argentyny i innych krajów forsują uprawę roślin transgenicznych, dostosowanych do panującego tam klimatu, warunków glebowych, zabezpieczonych przed szkodnikami i chorobami. - W ten sposób jedzenia wystarczy dla wszystkich. Europejczycy martwią się, czy taka żywność im szkodzi, nas na to nie stać - powiedział prezes Narodowej Akademii Nauk w Meksyku.<br>Żywności ulepszonej potrzebuje także współczesna medycyna - apelują jej zwolennicy. Lekarze coraz większą wagę przywiązują do zapobiegania chorobom. Okazało się, że biotechnologia może się przydać i tutaj. Wyprodukowano już nową odmianę marchwi, w której podwojono zawartość betakarotenu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego