Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 11.07
Miejsce wydania: Poznań
Rok: 1999
pamięci, a ta nieco - w następstwie nadmiernej ostatnio konsumpcji masła - zesklerociała, spłatała mi brzydkiego figla. Kartki na cukier wprowadzono oczywiście 25 lipca 1976 r. Jeżeli jednak moja pamięć okazała się tak zła, to zapewne o kartkach zapomniała także znaczna część czytelników. A zatem warto ich historię w skrócie przypomnieć. Racjonowanie żywności i innych produktów rozpowszechniło się pod koniec I wojny światowej niemal we wszystkich uczestniczących w niej krajach. Na ziemiach polskich karty aprowizacyjne wprowadzały władze lokalne. W obiegu były do końca wojny bolszewickiej. Po raz drugi smak kartkowego chleba i kartofli poznali Polacy za okupacji niemieckiej.

Po wojnie kartki żywnościowe funkcjonowały
pamięci, a ta nieco - w następstwie nadmiernej ostatnio konsumpcji masła - &lt;orig&gt;zesklerociała&lt;/&gt;, spłatała mi brzydkiego figla. Kartki na cukier wprowadzono oczywiście 25 lipca 1976 r. Jeżeli jednak moja pamięć okazała się tak zła, to zapewne o kartkach zapomniała także znaczna część czytelników. A zatem warto ich historię w skrócie przypomnieć. Racjonowanie żywności i innych produktów rozpowszechniło się pod koniec I wojny światowej niemal we wszystkich uczestniczących w niej krajach. Na ziemiach polskich karty aprowizacyjne wprowadzały władze lokalne. W obiegu były do końca wojny bolszewickiej. Po raz drugi smak kartkowego chleba i kartofli poznali Polacy za okupacji niemieckiej.&lt;/&gt;<br><br>Po wojnie kartki żywnościowe funkcjonowały
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego