koper
bardzo proszę o poinformowanie mnie, czy przypadkiem koper – nazwa rośliny dodawanej do smaku – nie jest w jakiś sposób etymologicznie spokrewniona z greckim kopros, czyli 'gnój'?
30.10.2009
30.10.2009
Szanowni Państwo,bardzo proszę o poinformowanie mnie, czy przypadkiem koper – nazwa rośliny dodawanej do smaku – nie jest w jakiś sposób etymologicznie spokrewniona z greckim kopros, czyli 'gnój'?
Etymolodzy (m.in. A. Brückner, F. Sławski, A. Bańkowski, W. Boryś) zgodnie podają, że koper (kopr) jest wyrazem rodzimym, prasłowiańskim. Roślina ta odznacza się ostrym smakiem i swoistym zapachem. Te dwie cechy mogły być – zdaniem F. Sławskiego – podstawą jej nazwy. Pierwotna postać to *koprъ ‘ukrop, war’ bądź też w wyniku rozpodobnienia krop-rъ (w nawiązaniu do *kropiła → pokrzywa).
Krystyna Długosz-Kurczabowa, Uniwersytet Warszawski