Klajdra

 
Klajdra
10.04.2019
Dzień dobry!
Wczoraj spotkałam się ze znajomymi i jeden z nich powiedział, że ma problem ze znaczeniem i pochodzeniem słowa, którego nigdzie nie może znaleźć. To słowo to klajdra. Znajomy zajmuje się zawodowo gotowaniem i stwierdził, że do tej pory słowo to kojarzyło mu się z „kleksem” np. śmietany. Natomiast po przeszukiwaniu internetu znalazł je tylko w kontekście czegoś, co można określić jako ‘górną warstwę ciasta’. Ja sama nigdzie nie mogłam znaleźć wytłumaczenia tego słowa.

Pozdrawiam.
Etymologii nazwy klajdra nie udało mi się ustalić, natomiast na podstawie jej użyć (głównie na stronach kulinarnych) oraz (bardzo działających na zmysły) fotografii mogę stwierdzić, że jest to śmietana z dodatkami rozsmarowana na cieście. Wśród przepisów na klajdrę znalazłam takie: 400 ml kwaśnej śmietany (gęstej), 40 g cukru pudru, szczypta soli (http://bulkibezbibulki.pl/2018/10/09/sernikowe-szalenstewko/), 400 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki pulpy mango (https://www.poezja-smaku.pl/legendarny-sernik-mango/), 150 g mascaropne, 30 g cukru pudru, 100 ml śmietany kremówki, 30 ml rumu, kakao, pieprz (https://kuchniapelnasmakow.blogspot.com/2018/02/podroze-i-banofil.html).
Katarzyna Kłosińska, Uniwersytet Warszawski
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego