O pisowni nazw wędliniarskich

O pisowni nazw wędliniarskich
8.02.2019
8.02.2019
Dzień dobry,
jak prawidłowo zapisać nazwy wędlin/kiełbas: od wielkiej czy od małej litery? Np. kiełbasa od chłopa / Od chłopa, szynka rubinowa / Rubinowa, szynka królewska / Królewska, szynka złota / Złota, polędwica sopocka. Druga sprawa dotyczy przecinka lub jego braku w takich nazwach jak: schab wieprzowy bez kości czy schab wieprzowy, bez kości, udko kurczaka z kością czy udko kurczaka, kością.
Dziękuję za poradę.
W przytoczonych wyrażeniach człony Od chłopa, Rubinowa, Królewska, Złota, Sopocka można traktować jako imienne. I wtedy napisze się: kiełbasa Od chłopa (a. Od Chłopa), szynka Rubinowa, szynka Królewska, szynka Złota, polędwica Sopocka. Na co dzień nikt z producentów i handlowców nie przestrzega tego pisowniowego nakazu (prawie zawsze widuje się wywieszki kiełbasa od chłopa, szynka rubinowa, szynka królewska, szynka złota, polędwica sopocka lub z pierwszym członem oddanym wielką literą). W wyrażeniach pospolitych schab wieprzowy bez kości i udko kurczaka z kością przecinek jest zbędny. Jeśli jednak komuś zależy na tym, by informację o obecności w schabie i udku kości jakoś specjalnie zaznaczyć, może użyć tego znaku przestankowania, choć według mnie lepiej ująć człon z kością w nawias: schab wieprzowy (bez kości), udko kurczaka (z kością).
Maciej Malinowski, Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego