kotlet, sznycel i stek

kotlet, sznycel i stek
1.12.2005
1.12.2005
Witam bardzo smacznie (jak mawia Maciej Kuroń), ponieważ mam pytanie kulinarne do Państwa. Są trzy bliskoznaczne słowa: kotlet, sznycel, stek. Jaka jest między nimi różnica (oczywiście znaczeniowa)?
Z Maciejem Kuroniem nie możemy się pod tym względem równać, ale chyba nie będzie dalekie od prawdy, jeśli powiem, że sznycel jest cielecy i panierowany, stek przeważnie wołowy i smażony (bez panierki) lub upieczony, a kotlet to termin nadrzędny. Jest też inny sznycel, chyba przede wszystkim małopolski, czyli po prostu kotlet mielony.
Mirosław Bańko, PWN
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego