kulinaria

kulinaria
20.05.2005
20.05.2005
Witam!
Pytanie o pochodzenie słów, tym razem kulinarnych: barszcz, pierogi, bigos, żur. Czy są to wyrazy rodzime, czy zapożyczenia? Skąd się wzięły? I jeszcze co oznacza(ło) i skąd się wzięło słowo kurde?
Zycząc smacznego
pozdrawiam:)
Choć wszystkie wymienione dania uchodzą za specjalność polskiej kuchni, to ich nazwy mają różne pochodzenie. Wyrazami rodzimymi, o szerokim słowiańskim zasięgu występowania, są nazwy barszcz oraz pierogi (pierwotnie nazwa ciasta obrzędowego); natomiast bigos i żur są zapożyczeniami z języka niemieckiego.
Słowo kurde to złagodzona nieco forma wyrazu zawierającego tę samą pierwszą sylabę (kur-), powszechnie uznawanego za wulgaryzm (choć łacińskiej proweniencji). Ma ono jeszcze łagodniejsze odmiany: kurczę, kurczę blade i – nawiązując do kulinarnej części pytania – kurczę pieczone.
Życzę smacznego (bez eufemistycznych przekleństw „kulinarnych”)
Krystyna Długosz-Kurczabowa, Uniwersytet Warszawski
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego