nazwy wędlin

nazwy wędlin
21.12.2004
21.12.2004
Dzień dobry,
mam następujące pytanie: jak pisać nazwy wędlin, małymi czy dużymi literami? Chodzi mi zwłaszcza o drugi człon, nie wiem, czy pisać go z małej czy z dużej litery? Przykładowe nazwy wędlin: Szynka europejska, Szynka Bohuna, Polędwica sopocka, Parówki drobiowe, Kiełbasa śląska, Kiełbasa polska, Polędwica lwowska, Kiełbasa toruńska, Kiełbasa swojska, Szynka kulka, Szynka konserwowa.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Nazwy wędlin funkcjonują jako wyrażenia pospolite, np. kiełbasa śląska, szynka konserwowa. Tak dzieje się najczęściej, a w takim wypadku właściwy jest tylko zapis od małej litery.
Może się jednak zdarzyć, że producent zechce produkowanym przez siebie wędlinom nadać nazwę indywidualną. Wówczas uzasadnienie znajdzie zapis wielkimi literami, przy czym należałoby tak zapisywać wszystkie wyrazy, np. Kiełbasa Śląska, Szynka Konserwowa. W takim wypadku jednak producent powinien nazwę zarejestrować jako markę firmową (choć nie wiem, czy jest to możliwe i spotykane).
Jeśli taki wypadek nie zachodzi lub gdy mamy wątpliwości, piszmy nazwy wędlin małymi literami.
Jan Grzenia, Uniwersytet Śląski
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego