Wytrawne ciastka?
Szanowni Państwo,
coraz częściej spotykam się z użyciem przymiotnika wytrawny w odniesieniu do potraw, a nie alkoholi. Przykładowo: Tego składnika możesz użyć zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych / Oferujemy tarty wytrawne (z warzywami, grzybami lub szynką i serem). To użycie określenia wytrawny jest obecnie akceptowane, bo nie za bardzo jest je czym zastąpić, ale czy poprawne?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Aneta
Szanowna Pani,
istotnie, tradycyjnie wytrawne mogą być tylko napoje, i to alkoholowe. O potrawach mówiło się po prostu: niesłodkie, nie na deser, do zjedzenia na obiad itd. Jak widać, brakowało przymiotnika oznaczającego smak czegoś, co jest niesłodkie, i wytrawny tę lukę wypełnił (w tym znaczeniu notuje je Wielki słownik języka polskiego pod red. P. Żmigrodzkiego). Jak też Pani sama zauważyła, takie użycie jest już akceptowane. A skoro tak, to jest poprawne.
Z pozdrowieniami