sztuka mięsa

Słownik języka polskiego PWN

sztuka mięsa «kawałek gotowanego mięsa wołowego jako potrawa»

Porady językowe

Galicyzmy sous vide i amuse bouche
14.03.2019
Dzień dobry,
chciałabym zapytać o pisownię zaczerpniętych z francuskich terminów dotyczących gotowania. Chodzi o sous vide i amuse-bouche. W słowniku ortograficznym PWN z 2016 roku ich nie ma, a oryginalna pisownia jest taka, jakiej użyłam. Najczęściej spotykam się jednak z zapisem obu tych określeń z dywizem. Czy jest on poprawny?
Z poważaniem
Magdalena Weiss
licentia poetica
14.06.2010
Mam problem z pewnym tekstem. Proszę sprawdzić, czy jest on napisany prawidłowo i czy nie ma w nim żadnych błędów:
dzielę niedzielę

po sztuce mięsa wystawionej
na deskach obiadu
obrzucamy się pomidorami

zamiast

musztardy partia szachów
na deser wygrywa wybory
przesuwam pionki poziomek

zbite śmietaną
matują pata

Korpus języka polskiego

Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
  • ... Spożywano ją wśród różnych dań następujących po zupie, kiełbasie i sztuce mięsa.
    Karolina z Potockich Nakwaska - jedna z prekursorek propagowania racjonalnego żywienia...
  • ... sztuki,
    wymaga umiejętności, zdrowego sensu i dobrego smaku. O dobrą
    sztukę mięsa
    jest u nas dzisiaj trudniej niż o dobrą sztukę teatralną...
  • ... w płytkim naczyniu żaroodpornym. Przykryć i upiec. Następnie nakryć upieczone sztuki mięsa folią spożywczą, odstawić na 5 minut, a potem podawać.

    Grillowanie...
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego