ser

Wielki słownik ortograficzny PWN

ser -ra, -rze; -rów

Słownik języka polskiego PWN

ser «produkt spożywczy w postaci gęstej masy, otrzymywany z mleka»
• serowy
biały ser «ser twarogowy»
ser edamski «żółty, twardy lub półtwardy ser podpuszczkowy o łagodnym smaku»
ser limburski «miękki ser podpuszczkowy formowany w cegiełki»
ser pleśniowy «miękki ser podpuszczkowy z porostem pleśni»
ser podpuszczkowy «ser dojrzewający, otrzymywany ze ściętego przez działanie podpuszczki skrzepu mleka»
ser szwajcarski daw. «żółty ser»
ser trapistów «półtwardy ser podpuszczkowy w kształcie krążków»
ser tylżycki «półtwardy ser podpuszczkowy, dość ostry, mający niewielkie dziurki»
ser warmiński «ser podpuszczkowy, twardy, dość ostry w smaku»
żółty ser «twardy ser podpuszczkowy»

Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego

ser

Porady językowe

ser gouda
28.11.2008
Witam,
chciałabym uzyskać informację, czy prawidłowa jest nazwa ser Gouda wędzony, czy ser Gouda wędzona?
Dziękuję,
Ewa
żółty ser czy ser żółty?
4.09.2012
Żółty ser, biały serser żółty, ser biały. Czy są to formy równouprawnione? Z domu wyniosłem szyk z przymiotnikiem na pierwszym miejscu, takie formy wydają mi się naturalniejsze, jak się jednak okazuje, pod względem frekwencji przegrywają z tymi drugimi.
ponad( )sześciomiesięczny ser
11.11.2014
Jak zapisać: grubo ponad sześciomiesięczny ser? A dokładniej, czy słowo ponad w tym wypadku jest pierwszym członem przymiotnika i powinno być zapisane łącznie?
Bardzo dziękuję za odpowiedź

Korpus języka polskiego

Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
  • ... pieczarki, papryka, por, kapary 22,00 18,00
    19 WEGETARIANA
    ser, sos, oliwki, pieczarki, szparagi, świeży pomidor 22,00 18,00...
  • ... i pieprzem. Z wierzchu posmarować keczupem.
    Na mięsie ułożyć plastry
    sera, a następnie szynki. Mocno zrolować. Spiąć wykałaczkami.
    Każdą roladę obtoczyć...
  • ... w mniejszych ilościach, w innych produktach, na przykład w mleku, serach, jajkach, w mięsie, rybach, wędlinach, ciastach i wyrobach cukierniczych. Jest...

Encyklopedia PWN

produkt spoż. otrzymywany z mleka przez wydzielenie z niego gł. białka i tłuszczu w postaci skrzepu kwasowego lub podpuszczkowego, przekształconego w masę serową odznaczającą się charakterystycznym smakiem i zapachem.
litewski ser, ser lechicki, ser nowogródzki,
handl., trad. nazwa serów podobnych do sera edamskiego, wyrabianych na Wileńszczyźnie i w jej sąsiedztwie.
kul. pol. ser podpuszczkowy, typu sera edamskiego, → litewski ser.
holenderski, dojrzewający ser podpuszczkowy, półtwardy, tłusty, prasowany, wyrabiany z pełnego, pasteryzowanego mleka krowiego;
ementalski ser, ementaler,
podpuszczkowy, długo dojrzewający ser wysokiej jakości, z mleka krowiego, twardy, o smaku słodkawoorzechowym, prasowany, w kształcie kręgów o masie ok. 100 kg;
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego