średniej wielkości)<br>2 sztuki<br>owoce jałowca<br>24 sztuki<br>igliwie jałowca (świeże)<br>2 łyżeczki<br>piwo "Leżajsk" jasne, pełne (najlepiej beczkowe)<br>1/2 litra<br>PRZYPRAWY: sól (z umiarem), pieprz mielony (mało), pieprz czarny (24 kulki), ziele angielskie (12 kulek), liść laurowy (kilka), majeranek (średnio), szałwia (ciut), mięta (listek).<br>do smaku<br>widok na Bieszczady<br>12 westchnień<br><br><br>Przyrządzanie<br>Dzień Pierwszy:<br>Przygotuj wielki gar. Taki, aby 4 kg kapusty sięgały najwyżej do połowy. Potnij lekko kapustę tylko wtedy jeśli ma długie włókna. Podczas długiego gotowania i tak się "skróci". Nie płucz jej, nawet jeśli będzie przerażająco kwaśna, bo powinna taka być. Soku z kapusty nie wylewaj