Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przegląd Geograficzny
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1977
pomidory.
Pomimo stopniowego wzrostu areału sadów, produkcja sadownicza w latach 1960-1975 wykazywała dość znaczne wahania wywołane warunkami atmosferycznymi (mroźna zima 1962/1963), przestrzennym rozproszeniem sadów oraz ich niezbyt korzystną strukturą wielkościową i jakościową. Wśród drzew owocowych około 50% stanowią jabłonie (głównie w rejonie Bydgoszczy, Lipna, Wyrzyska), 15% śliwy (okolice Chełmna, Bydgoszczy, Świecia, Wyrzyska), 13% wiśnie (w rejonie Aleksandrowa Kuj. i Inowrocławia). W skupie owoców jabłka stanowią około 45%, pestkowe 10%, jagodowe 25% (w tym 12,5% truskawki) i inne 20%. Średnie spożycie warzyw i owoców w 1975 r. w aglomeracji wynosiło odpowiednio 90 kg i 35 kg na 1 osobę
pomidory.<br>Pomimo stopniowego wzrostu areału sadów, produkcja sadownicza w latach 1960-1975 wykazywała dość znaczne wahania wywołane warunkami atmosferycznymi (mroźna zima 1962/1963), przestrzennym rozproszeniem sadów oraz ich niezbyt korzystną strukturą wielkościową i jakościową. Wśród drzew owocowych około 50% stanowią jabłonie (głównie w rejonie Bydgoszczy, Lipna, Wyrzyska), 15% śliwy (okolice Chełmna, Bydgoszczy, Świecia, Wyrzyska), 13% wiśnie (w rejonie Aleksandrowa Kuj. i Inowrocławia). W skupie owoców jabłka stanowią około 45%, pestkowe 10%, jagodowe 25% (w tym 12,5% truskawki) i inne 20%. Średnie spożycie warzyw i owoców w 1975 r. w aglomeracji wynosiło odpowiednio 90 kg i 35 kg na 1 osobę
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego