Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 19
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
opowiada Miao Yan Bo.

Polska golonka

- Polacy i Chińczycy mają też wspólne cechy. Obydwa narody są mądre. Miały też podobną historię - podobnie nękały ich zabory, odczuły zniewolenie - twierdzi.
Za to kuchnie obydwu narodów różnią się bardzo. - Polacy lubią bardzo mięso, lubią jak na talerzu jest duży kawałek golonki, jedzą tłusto. Chińczycy preferują warzywa, dbają, by jedzenie było zdrowe - wyjaśnia. Inne zwyczaje panują też przy spożywaniu posiłków. - W Chinach nie mówi się przed jedzeniem "smacznego" ani po posiłku - "dziękuję" - mówi.

Kolor, smak i zapach

Restauracja Pekińska przy ul. Kolejowej działa od 8 marca. Zwolennicy chińskiej kuchni już dawno ją odnaleźli. Bywalcy najczęściej
opowiada Miao Yan Bo.<br><br>&lt;tit&gt;Polska golonka&lt;/&gt;<br><br>- Polacy i Chińczycy mają też wspólne cechy. Obydwa narody są mądre. Miały też podobną historię - podobnie nękały ich zabory, odczuły zniewolenie - twierdzi.<br>Za to kuchnie obydwu narodów różnią się bardzo. - Polacy lubią bardzo mięso, lubią jak na talerzu jest duży kawałek golonki, jedzą tłusto. Chińczycy preferują warzywa, dbają, by jedzenie było zdrowe - wyjaśnia. Inne zwyczaje panują też przy spożywaniu posiłków. - W Chinach nie mówi się przed jedzeniem "smacznego" ani po posiłku - "dziękuję" - mówi.<br><br>&lt;tit&gt;Kolor, smak i zapach&lt;/&gt;<br><br>Restauracja Pekińska przy ul. Kolejowej działa od 8 marca. Zwolennicy chińskiej kuchni już dawno ją odnaleźli. Bywalcy najczęściej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego