Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
podawać, najlepiej w patelni lub rondlu.
WARTO WIEDZIEĆ: Włoskie dania z makaronem mają niekiedy dość niekonwencjonalne nazwy. Dobrym tego przykładem jest należąca do klasyki putanesca. Po polsku byłoby to spaghetti, hm...powiedzmy a la panienka lekkich obyczajów. Choć w oryginale brzmi to troszeczkę dosadniej, nie wywołuje niczyjego zgorszenia.

Farfalle primavera
Farfalle wiosenne
4o dag farfalli, 2 małe cukinie, 2 średnie marchewki, 20 dag zielonego groszku (może być z puszki), 2/3 szklanki kremówki, 2 łyżki masła, łyżki startego parmezanu, pieprz, sól
MOŻNA TAKŻE UŻYĆ:
fettucine
tagliatelle
Cukinie i oskrobane marchewki pokroić w kostkę i osobno ugotować - cukinie ok. 3 min, marchewkę
podawać, najlepiej w patelni lub rondlu.<br>WARTO WIEDZIEĆ: Włoskie dania z makaronem mają niekiedy dość niekonwencjonalne nazwy. Dobrym tego przykładem jest należąca do klasyki putanesca. Po polsku byłoby to spaghetti, hm...powiedzmy a la panienka lekkich obyczajów. Choć w oryginale brzmi to troszeczkę dosadniej, nie wywołuje niczyjego zgorszenia.<br>&lt;gap&gt;<br>&lt;name type="prod"&gt;Farfalle&lt;/&gt; primavera<br>&lt;name type="prod"&gt;Farfalle&lt;/&gt; wiosenne<br>4o dag &lt;name type="prod"&gt;farfalli&lt;/&gt;, 2 małe cukinie, 2 średnie marchewki, 20 dag zielonego groszku (może być z puszki), 2/3 szklanki kremówki, 2 łyżki masła, łyżki startego parmezanu, pieprz, sól<br>MOŻNA TAKŻE UŻYĆ:<br>&lt;name type="prod"&gt;fettucine&lt;/&gt;<br>&lt;name type="prod"&gt;tagliatelle&lt;/&gt;<br>Cukinie i oskrobane marchewki pokroić w kostkę i osobno ugotować - cukinie ok. 3 min, marchewkę
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego