Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 33
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
skosztować będzie można specjałów tajskiej kuchni, która gości w zakopiańskich hotelach Orbis "Kasprowy" i "Giewont" od 12 sierpnia.
Ziołowa sałatka z ryżowym makaronem, kalmary faszerowane mięsem w sosie imbirowym, wołowina w sosie ostrygowym, gotowany banan w słodkim sosie kokosowym, to tylko niektóre z potraw przygotowywanych przez dwóch kucharzy z hotelu Hampton Inn w Bangkoku, co w języku Tajów oznacza po prostu Miasto Aniołów. Od kilku miesięcy jeżdżą oni po Polsce, propagując poprzez nasze żołądki ten egzotyczny kraj.
Kuchnia tajska jest nieco odmienna od chińskiej, chociaż wielu właśnie z nią najbardziej się kojarzy. Tradycje chińskie to jednak tylko jeden z jej nurtów
skosztować będzie można specjałów tajskiej kuchni, która gości w zakopiańskich hotelach Orbis "Kasprowy" i "Giewont" od 12 sierpnia.<br>Ziołowa sałatka z ryżowym makaronem, kalmary faszerowane mięsem w sosie imbirowym, wołowina w sosie ostrygowym, gotowany banan w słodkim sosie kokosowym, to tylko niektóre z potraw przygotowywanych przez dwóch kucharzy z hotelu Hampton Inn w Bangkoku, co w języku Tajów oznacza po prostu Miasto Aniołów. Od kilku miesięcy jeżdżą oni po Polsce, propagując poprzez nasze żołądki ten egzotyczny kraj.<br>Kuchnia tajska jest nieco odmienna od chińskiej, chociaż wielu właśnie z nią najbardziej się kojarzy. Tradycje chińskie to jednak tylko jeden z jej nurtów
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego