Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
mąki przyrządzić białą zasmażkę, rozprowadzić na gładki sos winem i 1/2 szklanki zalewy. Gotować na małym ogniu (podłożyć płytkę ochronną) około 7 min. Przyprawić solą i pieprzem. Włożyć małże i gotować jeszcze 2 min.
Podawać z bagietką lub ryżem ugotowanym na sypko.
(4 porcje) T.M

Czyszczenie świeżych małży
Małże włożyć do naczynia z zimną, posoloną wodą i pozostawić w chłodzie na 2-3 godz. Następnie odrzucić otwarte lub popękane małże, a pozostałe włożyć do miski ustawionej pod strumieniem bieżącej wody. Z każdej muszli odciąć bisiory, a muszle starannie oskrobać. Oczyszczone muszle przekładać do miski ze świeżą zimną wodą i
mąki przyrządzić białą zasmażkę, rozprowadzić na gładki sos winem i 1/2 szklanki zalewy. Gotować na małym ogniu (podłożyć płytkę ochronną) około 7 min. Przyprawić solą i pieprzem. Włożyć małże i gotować jeszcze 2 min.<br>Podawać z bagietką lub ryżem ugotowanym na sypko.<br>(4 porcje) &lt;au&gt;T.M&lt;/au&gt;<br><br>&lt;tit1&gt;Czyszczenie świeżych małży&lt;/tit1&gt;<br>Małże włożyć do naczynia z zimną, posoloną wodą i pozostawić w chłodzie na 2-3 godz. Następnie odrzucić otwarte lub popękane małże, a pozostałe włożyć do miski ustawionej pod strumieniem bieżącej wody. Z każdej muszli odciąć bisiory, a muszle starannie oskrobać. Oczyszczone muszle przekładać do miski ze świeżą zimną wodą i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego