Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
szampanem, czasem z dodatkiem koniaku lub armaniaku. Chciałoby wino pogazować sobie, ale teraz więzi go w jego mocnej butelce solidny "grzybek", wzmocniony jeszcze metalową siateczką. Ciśnienie kilku atmosfer uwolni nerwowe bąbelki dopiero po dwóch do pięciu lat spoczynku. A wszystko to odbywa się na 35 tysiącach hektarów kredowych ziem departamentu Marny (i trochę poza nim) o 150 kilometrów na północny wschód od Paryża, i pozostaje pod surową kontrolą Interprofesjonalnego Komitetu Win Szampańskich.
Inne kraje, które też mają pewne tradycje wytwarzania win musujących, jak na przykład Włochy, pilnują obowiązujących procedur z podobną jak Francuzi skrupulatnością. Najczęściej są to wina musujące wyprodukowane metodą
szampanem, czasem z dodatkiem koniaku lub armaniaku. Chciałoby wino pogazować sobie, ale teraz więzi go w jego mocnej butelce solidny "grzybek", wzmocniony jeszcze metalową siateczką. Ciśnienie kilku atmosfer uwolni nerwowe bąbelki dopiero po dwóch do pięciu lat spoczynku. A wszystko to odbywa się na 35 tysiącach hektarów kredowych ziem departamentu Marny (i trochę poza nim) o 150 kilometrów na północny wschód od Paryża, i pozostaje pod surową kontrolą Interprofesjonalnego Komitetu Win Szampańskich.<br>Inne kraje, które też mają pewne tradycje wytwarzania win musujących, jak na przykład Włochy, pilnują obowiązujących procedur z podobną jak Francuzi skrupulatnością. Najczęściej są to wina musujące wyprodukowane metodą
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego