nim połówki <orig>fenkułu</>.<br>Przygotować sos: sporządzić klasyczny beszamel, to znaczy z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem, zagotować, dodać ser i - cały czas delikatnie mieszając - doprowadzić do zagotowania.<br><orig>Fenkuł</> zalać sosem, lekko posypać bułką tartą i zapiekać 15-20 min.<br>Podawać z bułką i białym winem.<br><br><tit>Papryka</><br><br>Znalazła się w Europie dzięki Kolumbowi, a właściwie dzięki lekarzowi hiszpańskiemu, który był członkiem wyprawy zakończonej odkryciem Ameryki. Szczególnie upodobali sobie paprykę Turcy, którzy rozpowszechnili jej uprawę na Węgrzech, gdzie stała się wręcz narodową przyprawą, a także podstawą wielu wspaniałych potraw. Papryka zawiera mnóstwo witamin, przede wszystkim witaminę C, a