Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
nim połówki fenkułu.
Przygotować sos: sporządzić klasyczny beszamel, to znaczy z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem, zagotować, dodać ser i - cały czas delikatnie mieszając - doprowadzić do zagotowania.
Fenkuł zalać sosem, lekko posypać bułką tartą i zapiekać 15-20 min.
Podawać z bułką i białym winem.

Papryka

Znalazła się w Europie dzięki Kolumbowi, a właściwie dzięki lekarzowi hiszpańskiemu, który był członkiem wyprawy zakończonej odkryciem Ameryki. Szczególnie upodobali sobie paprykę Turcy, którzy rozpowszechnili jej uprawę na Węgrzech, gdzie stała się wręcz narodową przyprawą, a także podstawą wielu wspaniałych potraw. Papryka zawiera mnóstwo witamin, przede wszystkim witaminę C, a
nim połówki &lt;orig&gt;fenkułu&lt;/&gt;.<br>Przygotować sos: sporządzić klasyczny beszamel, to znaczy z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem, zagotować, dodać ser i - cały czas delikatnie mieszając - doprowadzić do zagotowania.<br>&lt;orig&gt;Fenkuł&lt;/&gt; zalać sosem, lekko posypać bułką tartą i zapiekać 15-20 min.<br>Podawać z bułką i białym winem.<br><br>&lt;tit&gt;Papryka&lt;/&gt;<br><br>Znalazła się w Europie dzięki Kolumbowi, a właściwie dzięki lekarzowi hiszpańskiemu, który był członkiem wyprawy zakończonej odkryciem Ameryki. Szczególnie upodobali sobie paprykę Turcy, którzy rozpowszechnili jej uprawę na Węgrzech, gdzie stała się wręcz narodową przyprawą, a także podstawą wielu wspaniałych potraw. Papryka zawiera mnóstwo witamin, przede wszystkim witaminę C, a
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego