Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
miąższem, układa się je w kopczyki i przykrywa liśćmi bananowca. Rozpoczyna się proces, w trakcie którego ziarno zmienia barwę ze szkarłatnej na czekoladowobrązowa, zaś jego charakterystyczny aromat znacznie zyskuje na intensywności.
Ziarno suszy się na bambusowych matach w gorącym tropikalnym słońcu. W ten sposób otrzymujemy surowiec.
Od ziarna do czekolady
Wysuszone ziarno trafia do fabryki czekolady. Aby poznać proces przekształcania ziarna kakaowego w gotowy wyrób, zajrzyjmy do świata czekoladowej przyjemności.
Najpierw czyścimy.
Najpierw poddawane jest ono czyszczeniu i selekcji, a następnie prażone w specjalnych palarniach. Prażenie jest niezwykle istotnym etapem przetwórstwa: decyduje o smaku i aromacie oraz pogłębia barwę gotowego wyrobu
miąższem, układa się je w kopczyki i przykrywa liśćmi bananowca. Rozpoczyna się proces, w trakcie którego ziarno zmienia barwę ze szkarłatnej na czekoladowobrązowa, zaś jego charakterystyczny aromat znacznie zyskuje na intensywności.<br>Ziarno suszy się na bambusowych matach w gorącym tropikalnym słońcu. W ten sposób otrzymujemy surowiec.<br>Od ziarna do czekolady<br>Wysuszone ziarno trafia do fabryki czekolady. Aby poznać proces przekształcania ziarna kakaowego w gotowy wyrób, zajrzyjmy do świata czekoladowej przyjemności.<br>Najpierw czyścimy.<br>Najpierw poddawane jest ono czyszczeniu i selekcji, a następnie prażone w specjalnych palarniach. Prażenie jest niezwykle istotnym etapem przetwórstwa: decyduje o smaku i aromacie oraz pogłębia barwę gotowego wyrobu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego