łodygi selera naciowego, sól, sok z cytryny. Łyżka żelatyny, pieprz<br>Koperek umyć, połowę posiekać. Seler umyć, pokroić w kawałki. Zalać zimną wodą (ok. 1 1/2 szklanki), gotować 3 minuty. Dodać sos sojowy, doprawić solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Wsypać żelatynę, wymieszać. Ostudzić i przecedzić. <br>Śledzie namoczyć, opłukać, osączyć. Zwinąć w ruloniki. W środek każdego włożyć kawałek szalotki, selera, połówkę śliwki i ozdobnie nadkrojone kawałki mięsa kraba. Udekorować koperkiem. Zlać galaretką, wstawić do lodówki. Podawać po zastygnięciu.<br>Pstrąg gotowany podawany na zimno<br><gap><br>1,5 kg pstrąga, szklanka jasnego piwa, marchewka, pietruszka, cebula, 2 listki laurowe, po 4 ziarna pieprzu, ziela